Vape

Vape eller Vapeing är engelska, Vejp och Vejping är försvenskade versioner av orden.

Ordet omfattar det mesta som har med e-cigaretter eller ecigg att göra, en övergripande term som inkluderar alla olika modeller, formfaktorer eller tekniker.

Uppfinningen.

1963 uppfanns den första "e-cigaretten" av amerikanen Herbert A Gilbert. 1965 gick hans patent igenom men uppfinningen togs aldrig i produktion på grund av att marknaden inte visade intresse trotts att läkare under denna tid hade börjat varna för att rökning var farligt. Under denna tid rökte ca 44% av vuxna kvinnor och mer än 50% av vuxna män och patentet glömdes bort i nästan 40 år. 

2001 kom en apotekare i Kina vid namn Hon Lik på  det som skulle bli grunden för den moderna e-ciggen. Hon Liks far hade rätt nyligen avlidit i lung cancer på grund av cigarett rökning. Hon Liks var själv en rökare och beslöt sig för att sluta men de olika metoder som fanns på marknaden hjälpte inte och där började hans olika tester och försök. Hon Liks patent godkändes först 2003. Vissa källor har felaktigt och lite konspiratoriskt hävdat att vape är i grunden ett projekt lanserat av "Big Tobacco" men med denna historiska insikt ser vi att den teorin inte är trolig.

Staten och Kapitalet!

Vape började sakta ta fart på den globala scenen ca 2010 även om den fanns något tidigare, men den egentliga boomen kom runt 2015 då många av de idag marknadsledande e-juice bolagen startade och marknaden växte starkt de kommande åren. Innan ca 2013 fanns det ingen oro bland tobaksbolagen eller läkemedelsindustrin men vartefter tekniken kring e-cigaretter sofistikerats och förfinats har dessa ekonomiskt starka faktorer haft skäl för oro.  Länders myndigheter har under många år väl etablerade relationer till dessa aktörer och i många fall finns det en tydlig ekonomisk koppling inte nödvändigtvis mutor utan de enorma skatteintäkter som dessa bolag genererar. Det har bevisats att många stater i tex USA har sin ekonomier uppbundna i lån och liknande mot de väntade pengarna som Big tobacco skall betala ut i slutet av året, en sorts kredit. Skulle plötsligt denna ström av pengar upphöra skulle budgeten inte hålla och troligtvis är det många fler länder som har en liknande model på plats, för att inte tala om de pengar som lobbyisterna fördelar.

Konservativa Sverige!

I Sverige ville läkemedelsverket att e-cigaretter skulle läkemedelsklassas den tidigaste skrivelse jag personligen har hittat kommer från 2013 där en publikation på Läkemedelsverkets hemsida beklagar sig över att "sluta röka hjälpmedel" med nikotin borde ses som läkemedel, senare kommer frågan tas upp i domstol och efter en lång process i alla instanser dömer Högsta domstolen att så inte är fallet. Läkemedelsbolagen inser att en enorm "kassa ko" just blivit del av den öppna marknaden och vässar sina knivar då denna metod har haft enorma framgångar att just få folk att sluta använda traditionella cigaretter. Tobaksindustrin hurrar lite när de inser att de enda som de kommer ha att fightas mot är små aktörer med begränsade medel och som vi alla vet är att tobaksindustrin omsätter mer pengar än många medelstora länder, resurser finns. Kanada och Sverige gör en sak nästan på samma gång de tittar på möjligheten att punktbeskatta produkter. Man har samma retorik som mot tobaksbolagen en gång i tiden: ökade sjukvårdskostnader, folkhälsan etc. I  Kanada förlorar staten i rätten då man inte någonstans med någon forskning kan påvisa att så är fallet alla bevis man försöker lägga fram avfärdas pga att de tekniska tester man hänvisar till inte är adekvat utförda, punktskatten avfärdas. I Sverige blir resultatet ett annat vår riksdag klubbar obemärkt igenom en punktskatt på nikotinvätska som är i princip orimlig då man inte förstår sig på tekniken och att dra direkta paralleller till snus och cigaretter inte är möjligt, tilläggas bör är att ingen som suttit med i utskottet kring motionen eller skrivit den förstår sig på Vapeing eller har pratat med någon sakkunnig från industrin, tillika lite förstår man tydligen inte heller att den stora faran inte ligger i nikotin. Omröstningen:  255 röster för 37 röster emot. Men vänta nu har vi inte 349 riksdagsledamöter, kanske ni som minns samhällskunskapen i högstadiet frågar er? Jo men just den dagen visade det sig att 57 politiker hade något viktigare för sig än att gå till jobbet.

Men E-juice är inte det farlig?

E-juice som det så lekfullt heter är vätskan som förångas, den består av aromämnen, vegitabilisk glycerin och propylenglykol men kallas ofta för VG och PG. Bägge är vanlig förekommande livsmedelstillsatser och godkända för konsumtion,  Glycerin är det som även hälls i rökmaskiner på diskotek och som bekant har ingen hittills kunnat påvisa några som helst hälsorisker med det i vare sig e-cigg eller överkonsumtion av "disco rök". Därefter kan man då tillsätta nikotin eller välja en produkt om 10ml med nikotin, för att stilla det fysiologiska behovet, många kan snabbt minska sitt nikotin behov genom att smidigt minska mängden man tillsätter. I min erfarenhet är det mer vanan, företeelsen som gör att det är svårt för folk att sluta röka. Dock skall vi påvisa att hantering och förvaring av nikotinvätska skall göras varsamt då det är giftigt och vid höga koncentrationer kan vara dödligt, dock de lagliga produkter som säljs i Sverige faller inte inom den typen av riskfaktor men iakttag ändå försiktighet då det kan ge rodnader eller svida om man får det i ögon eller liknande.

Ofta kommer folk och säger att de läst att man kan få popcorn lunga av smakämnena?  Det är en halvsanning ämnet som skapat dessa enstaka sjukdomsfall heter "diacetyl" och har tidigare använts i vissa smakämnen tex "smör smak" detta har man sedan några år frångått i EU och USA. De få fall som uppdagats komma från smakämnen var år 2000 när några arbetare som arbetat flertalet år i en fabrik som tillverkade "mikrovågs popcorn" där man just använde tillsättning av "smör smak" insjuknade i "bronchiolitis obliterans" som den medicinska termen heter.  


Men hur funkar det är det inte väldigt tekniskt och svårt?

Principen är enkel vätska fylls på i en behållare där den hettas upp och när du andas/drar in bildas ånga.

Det är klart vanligtvis finns det lite av en tröskel i allt som har med teknik att göra. Den traditionella cigaretten är inte tekniskt avancerad förutom att ingen kunna lösa "filter problemet" som vi blivit så vana och accepterande av, titta bara på trottoaren. 

Tursamt nog finns det en rad olika modeller och typer av ecigg, vissa mer avancerade och några ganska enkla och speciellt en produkt som är jätte lätt till och med lättare än vanliga cigaretter. Generellt sätt delar man upp vape i DTL och MTL och vad som skiljer dem åt är mer vilken andningsteknik du föredrar. Nedan här kommer lite förklaringar på vissa bergepp, Vape är dock en växande och snabbt föränderlig industri med nya rön och nya tekniker och vi kommer bara täcka av de mest grundläggande.

DTL Står för "Down to Lung" och är när man inhalerar ångan direkt till lungan ungefär som från en syrgastub. Dessa maskiner genererar generellt mer ånga och har ofta en någon större formfaktor. Vanligtvis förångas vätskan på 40-80 watt men vissa vill gå högre då det kan locka fram nya nyanser i smaker, smakerna kan blir relativt komplexa.

MTL Står för "Mouth to lung" och tekniken som används här är mer likt en vanlig cigarett, d.v.s man drar in den i munnen och sedan drar ner den i lungorna. Här är även watt inställningen men även formfaktorn något mer modest runt 14-18w och ångproduktionen är lägre. Ofta har man svårare att få fram smaker på samma sätt med samma fyllighet även om det finns maskiner som presterar långt bättre än förväntat. Det bör tilläggas att iom det låga watt läget brukar generellt e-juicen ha en något högre nikotin nivå och tunnare vätska.

Podsystem Vanligtvis mindre och smidiga MTL system i storlek som en penna. Behållaren är en pod som man kan avlägsna från huvudenheten, fördelen är att man kan ha flera poddar med olika smaker och smidigt byta när man vill. Ångproduktionen är minimal och kan även med rätt teknik helt undvikas. 

Engångspoddar / Disposable Pods Dessa är engångsenheter av MTL typ kommer redan laddade och för fyllda med e-juice, detta är den perfekta "sluta röka" produkten, den är diskret, även här är ångproduktionen minimal och då inga direkta kunskaper behövs och den faktiskt är lättare att använda än en cigarett så är den genial. Vi på eciggkedjan arbetar med det globalt täckande varumärket N ONE inom detta segment.

Tank Detta segment kommer i alla former och finns i MTL och DTL även om DTL är det vanligaste i detta segment. De har varierande watt omfång, allt från 10w till +220w och generellt ångproduktion står i direkt relation till watt inställningen. Här köper man prefabricerade coils eller ibland kallat brännare i förpackningar som oftast säljs i 5 eller 3 pack det finns lite olika varianter med olika motstånd och komposition men principen är den samma, Ejuicen förångas i coilen.

RDA / RTA Detta är mer avancerade typer av förångare, användaren måste ha kunskap kring hur "Moore's lag" appliceras och förstå relationen mellan motstånd ampere och volt. Dessa har en enorm ångproduktion och kan även ge den mest dynamiska smakupplevelsen beroende på enhetens design. Dessa kan användas på reglerade eller mekaniska moddar (den senare förutsatt att enhetens "botten pinne" är något utskjutande) .

Vad är skillnaden på en Reglerad mod och en Mekanisk mod

En reglerad mod kan ställa in ett watt läge eller har chip som reglerar den elektroniska strömmen ofta som en säkerhetsåtgärd för att undvika överhettning efter oavsiktliga knapptryckningar. Dessa moddar är säkra och lämpade för allt från nybörjare till vanlig användare. Alla Startkit är reglerade moddar så om du finner något som faller dig i smaken så är det ett säkert val.

Mekanska moddar är just som det låter en mekanisk konstruktion som sluter kretsen, ingen elektronik finns och därmed inget säkerhetssystem. Dessa maskiner är ofta väldigt vackra eller sofistikerade och tillverkade i ämnen som stål, koppar eller mässing och kan vara ganska dyra, dock är det ingen nybörjarenhet utan kan t.o.m utgöra en viss risk för den icke insatta. Man måste dessutom vara väldigt noga med att välja rätt förångare då det finns vissa krav på hur dessa skall vara utformade.
JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.