fritte

What is the going rate for "A Billion Lives"?

Har myndigheter glömt vem de tjänar, folket eller lobbyisterna?

A Billion Lives

Det var en rätt liten men dedikerad skara människor som dök upp på biografen, de som kände varandra pratade i små grupper, ingen egentligen utomstående hade brytt sig om att se special visningen av det som skulle bli årets dokumentär där man kostat på en visning på anrika Park intill Humlegården på Östermalm.

De kanske 40 talet personer som hade köpt biljetterna spred ut sig i salongen stämningen var svår att beskriva, nästan låg trotts att detta var premiären för Sverige och den enda visningen, ödesmättad är nog en bra beskrivning. Jag drar mig till minnes den kollektiva oron för den kommande TPD lagstiftningen, alla som investerat sin tid och energi i rörelsen var ovissa om hur egentligen lagen skulle tolkas.

Historien som spelades upp när väl mörkret fallit i salongen målade upp en tydlig självklar bild med drakoniska förtecken och strategier som hämtade ur Machiavellis spelbok.

A Billion Lives” är vad vi talar om som ligger i vågskålen och är det potentiella offret för att låta Big Tobacco fortsätta göra sin grej. Vittnesmål från Ikoner som ”Winston Man” Alan Landers, visselblåsare från olika företag och myndigheter eller andra en gång förtrogna berättar en betydligt mörkare version av det som vi innan föreställt oss. Myndigheter som indirekt sålt sina invånares hälsa till bolag med omsättningar större än vissa länder. Jag minns att jag var rätt matt efter ha sett den, regissören Aaron Biebert var även på plats, en kort QnA session tog plats och sen drog majoriteten av oss vidare till East för ett par öl.

Idag tre år senare är jag luttrad ”I Call bullshit” på det mesta som kommer ta bara när dessa THC poddar från svartabörsen dödade folk och flera myndigheter genast skulle panik agera väl coachade av lobbyister. Det ännui mer komiska är att i dagarna så godkände FDA en ”hälsosammare cigarett” dvs en med lägre nikotinhalt, någon måste missat PM:et om att det är kolmonoxiden och tjäran från förbränningen som är den största boven och A Billion Lives fortsätter ligga i vågskålen då myndigheter fortsätter falla för frestelsen med pengar de får från Tobaksindustrin och en starkare reglering av e-juice och e-cigaretter.

 

Trailer A Billion Lives

https://www.youtube.com/watch?v=c6FHwEzJ5R8