fritte

Varför tror jag på E-Cigaretten?

Jag föddes på 70 talet i en arbetarfamilj, alla i min släkt rökte. Mamma rökte röda Prince, Mormor rökte röda Pall Mall utan filter i mjukpack som hon insisterade på att röka från ”baksidan” så det röda monogrammet försvann först under det brinnande pappret. Jag minns hostan kopplat till rökningen då hon drog första blosset och hur hon med den fria handen plockade tobaks flagor från läppen då den var utan filter jag borde varit chanslös

Varför tror jag på E-Cigaretten?

En Intervju av Fritte Vanecek skriven av Micael Lindqvist.

Jag föddes på 70 talet i en arbetarfamilj, alla i min släkt rökte. Mamma rökte röda Prince men bytte senare till vita när de lanserades under 80 talet om minnet tjänar rätt. Mormor rökte röda Pall Mall utan filter i mjukpack som hon insisterade på att röka från ”baksidan” så det röda monogrammet försvann först under det brinnande pappret. Jag minns hostan kopplat till rökningen då hon drog första blosset och hur hon med den fria handen plockade tobaks flagor från läppen då den var utan filter. Cigaretten var som en ritual kring musikkrysset som spelades på radio eller alla andra saker hon gjorde för att få dagen att gå då hon var förtidspensionerad, mormor hade alltid käpp så i mina ögon var hon alltid gammal med skröplig hälsa. Jag minns man rökte jämt, vid matbordet, i bilen, på flyget till och med sängrökning var hyfsat vanligt om än inte i mitt hem och det var helt naturligt att slänga fimpar omkring sig. Ernst Hugo Järegård med flera svenska kändisar gjorde reklam för Prince vilket han senare lär ha ångrat det skulle dröja fram till 1993 tills man förbjöd reklam kring cigaretter, men mest förbluffande var att några blev åtalade under 60 talet för att lansera en antiröknings kampanj där man använt uttryck som ”Rök – Begå långsamt självmord” och uppmanat till att just förbjuda reklam kring tobak och sprit.

Jag borde varit chanslös men helt otroligt nog växte jag upp utan att börja röka. De flesta av mina vänner och flickvänner rökte men jag hade någon sorts reservation som lät mig att undslippa grupptrycket. En av mina bästa vänner som jag känt sen vi var i tonåren har snusat och rökt större delen av sitt liv jag har sett honom försöka sluta fler gånger än vad jag kan minnas och alltid med samma resultat: misslyckandet. En dag kom han hem efter en längre tid i England och triumferande sade han jag har slutat röka, jag frågade hur han visade mig sin E-cigarett och drog ett bloss som avslutades i ett makligt lätt sötdoftande moln. Min reaktion måste gjort honom besviken för jag var verkligen inte stödjande eller imponerad, snarare låg mina tankar kring skepticism och ”det är väll lika farligt”. Jag förstår vart den stora massan befinner sig tankemässigt rent instinktivt, men vart efter jag började tänka på vad det var som var farligt i cigaretten så blir det rätt uppenbart.

Om vi bortser från allt som tillsätts eller kan upptäckas i cigarettröken som tjära, ammoniak, aceton, kadmium, bensen, bly, formaldehyd etc. så kan vi snabbt konstatera att de största bovarna inte är nikotinet, (missförstå mig rätt nikotin är väldigt giftigt i koncentrerad form men i sitt sammanhang är det mindre farligt.) utan största skulden läggs på just tjäran i tobaken och kolmonoxiden som kommer från det själv brinnande pappret som har behandlats med kaliumnitrat just för att fortsätta brinna. En cigarett då och då är inte problemet utan den dagliga vanan kring den, kan du ersätta de 10 - 20 eller fler cigaretter per dag med något annat som inte är lika vådligt är det ett jätteframsteg. Jag brukar säga att varje cigarett du inte röker är något av en vinst, vinn stort eller litet du väljer själv.

Många får för sig att just nikotinet är det enda som man behöver ersätta och då borde just nikotin-ersättningsprodukter som tuggummin, plåster inhalatorer etc. fungera alldeles utmärkt men statistiskt sätt kan de inte mäta sig med de resultat som Publik Health England och NHS uppvisar för sitt E-cigarettprogram. Har ni hört någon som lyckats sluta säga jag röker när jag dricker jag vet inte vart jag skall göra av händerna, där ligger något av nyckeln till varför jag personligen tror på de stora framgångarna E-cigaretten har haft i olika ”sluta röka program”. Människan är ett vanedjur vi har alla olika vanor vi gör, hur vi håller telefonen eller kaffekoppen, själv har jag en dålig vana med att leka eller manipulera med allt jag har i händerna som ett nervöst klickade med pennor eller liknande. Så efter ett flerårigt cigarettrökande har man lagt till vanor som man inte tänker på. Många vittnar om att de saknar den där stunden för sig själva eller att leka med röken eller känslan av att ha den i munnen. Inget av det inklusive de rastlösa händerna substitueras av andra hjälpmedel tex snus, nikotinplåster eller preparat som Champix, medan e-cigaretten som företeelse har ett liknande mönster, mycket av hemligheten ligger somatiskt i ”ritualen” och det är en av dess stora styrkor, med möjlighet att förändra världen och livet för miljoner människor.