fritte

Vad är vad i alla dessa Vejp-termer!

Termenologi är ofta det som får folk att känna sig uteslutna från en diskussion om ett ämne.

Det kan vara förvirrande för en nyfiken att förstå vad allt handlar om när det kommer till E-cigaretter, Vape eller Vejping som det ofta kallas i folkmun.

Så jag tänkte gå igenom lite terminologi för er att snappa upp och ge er en lite orientering kring vad som är vad. Begreppen är många och fackuttrycken duggar tätt bland de insatta och det är en industri som har mycket nyheter, både när det gäller teknik och smaker. 

E-juice är vätskan man "vejpar", den innehållar vanligtvis nikotin men kan även vara nikotinfri. Den kan finnas i olika format både i blandning och storlek. Vanligast är E-juice 10ml i små flaskor som har nikotin i sig eller så kallade shortfill 50ml och 100ml fyllt i flaskor av storleken 60ml och 120ml. Dessa shortfill är utan nikotin där användaren kan välja om den vill tillsätta nikotin eller inte.

Nicshot är en 10ml flaska med nikotin vanligtvis med 18mg nikotin men olika varianter kan förekomma. Det finns generellt två typer av nicshot den vanliga så kallad freebase från tex Hangsen i vårat fall och saltnic / nicsalt våran produkt nicotine-base salt. Vad som skiljer dessa åt är främst framställningsmetoden, men även användarens upplevelse kan skilja sig. Starkare koncentrationer av den vanliga så kallade freebase nicshot kan upplevas som lite sträv vid högre koncentrationer medans salt versionen har en mjukare upplevelse och på samma gång en snabbare upptagning av kroppen vilket leder till en snabbare dämpning av nikotinsuget.

Hårdvara är allt som är maskiner prylar tillbehör etc dvs allt som inte är e-juice relaterat. Hardvara följer ett visst mått av mode det finns billiga och mer exklusiva producenter, några tusen kronor är inte ovanligt för mer exotiska produkter. De flesta producenter har reservdelar för dig som är lite klumpig.

Startkit är termen för ett startpaket där man kan som nyborjare kan hitta ett kit som lätt passar en, allt man behöver finns med med undantag för kanske batterier och laddare beroende på modell. Det finns allt från enkla maskiner till mer avancerade och du bör främst hitta en formfaktor som passar in i din vardag. Något du inte känner är i vägen och kanske bör kännas som en accessoar. En rekommenderad producent är Molicel du skall aldrig köpa billiga batterier från ställen som Biltema eller liknande och använda för vape, de är inte anpassade för att klara de påfrestningar som E-cigg kan utgöra.

MTL eller "mouth to lung" som det egentligen heter det är generellt en lättare typ av maskin och en vätska med hög viskositet som har en koncentrerad nikotinhalt vanligtvis från 10mg till 20mg men lägre halter kan förekomma. Upplevelsen med MTL är generellt mer lik en cigarett i tekniken man använder börjar med ett munbloss som sen dras ner i lungan. Dessa maskiner har inte en hög ång produktion, det finns tom maskiner som inte har någon ånga alls om man använder rätt teknik. Utbudet av ejuice är hyffsat brett men ofta begränsat till tobak och frukt då "bakery" sällan gör sig rättvisa med denna teknik.

DTL eller "direct to lung" är när man istället tar ner ångan direkt till lungan som om du andades in i en syrgastub eller liknande. Dessa maskiner är kraftfullare och därför större ofta med ett utbytbart batteri. Ångproduktionen är generellt hög till enorm och vill man vara diskret är detta kanske inget för dig, dock är smak upplevelsen ofta bättre och utbudet av e-juicer är oändligt.

Brännare / Coils det är den vanligaste slitage delen som man bör byta var 10-14 dagar. Det är delen som blir varm och skapar ångan ofta konstruerad av ett yttre metallhölje med ett membran av bomull eller keramik som i sin tur omsluter en coil, vanligtvis en spole av metal. Det är dessa spolar eller coils som blir varma och sprider ångan upp i sin "skorsten" och sugs in av användaren. Membranet är det som absorberar e-juicen och matar coilen, det känsliga är att om man är för snabb eller ihärdig kan man bränna membranet och därmed slits coilen snabbare och smaken blir lätt brand och coilen bör bytas.