fritte

Rädslan för smak

Ett rykte som länge cirkulerat: frukt smak är det verkligen att rikta sig mot barn?

Många röster oroar sig för smaksättning av tobakssmaker ecigg eller snus.

 Vi ser smaksatta produkter av "white" snus ökar mer än ettan eller gamla "general" samma sak om e-cigg. Tobaks smaken känns trygg i övergången från den vanliga ciggen men plötsligt vill man faktiskt gå mot ett annat håll det sista man vill är att tänka på den där "grejen" som kostat så mycket, pengar tid hälsa och allt annat som kanske kretsat kring ovanan.

Fruktsmaker riktar sig mot ungdomar, är det första argumentet som kommer, tänker vi likadant på systemet? Jag personligen är en man på 40 plus som gärna dicker frukt cider eller sura citrus drinkar hellre än dricker öl, jag tycker det är gott med bär och äppelpaj, munkar med jordgubbs sylt eller varför inte det klassiska lördagsgodiset? Jag skall erkänna, jag är kanske inte lika förtjust i choklad som min sambo men jag älskar frukt-godis (frukt being the KEYWORD), tuttifrutti, sura S och Ahgrens bilar, varför skulle jag inte uppskatta ejuice med frukt smak?

 Nästan dagligen får jag rapporter om ungdomar som försöker köpa ut ecigg från våran butiken med det skiljer sig inte från en vanlig tobaksaffär eller bensinmack där ungdomar försöker köpa cigg och snus dagligen. Det som skiljer oss åt från tobakshandlaren: när jag var så liten att jag knappt såg över disken köpte jag röda prince till "mamma" utan en enda fråga, Skillnaden är att Vape Branschen hade 18år åldersgräns som praxis långt före lagen krävde det. 

I USA växte sig en oro angående ungdomars benägenhet för välja frukt smaker framför tobaks smaker hade tobak lanserats med frukt på 30 talet hade det haft samma effekt, jag är övertygad om man hade valt detta framför traditionell tobak.  

All uppståndelse handlade egentligen om märket och apparaten JUUL och deras lilla maskin som ungdomar kunde lätt stjäla eller komma över på mackar och jourbutiker och gömma från sina föräldrar med smaken mint, ja ni läste rätt MINT som påminner om Menthol var den populäraste smaken. Inte frukt som kostymerna i styrelserummen med sina "spinn doctors" skulle vilja få er att tro för att försvara sina intressen. Och om vi skall vara ärliga vi alla minns  hur det var att vara tonåring, det är lite som att stå vid ett fönster: på andra sidan är festen, friheten och det roliga vuxenlivet. Det tillhör ungdomen att vilja vara vuxen, att göra "vuxna" saker och känna sig vuxen, nyfikenheten kommer alltid finnas där och det kommer vi aldrig ifrån. men skall vi straffa eller minska möjligheten för vuxna rökare att förbättra sitt liv?

När man började diskutera att förbjuda ejuice med smak i USA så ställde sig lågt räknat 3 miljoner användare av e-cigg upp (vissa siffror visar på 5 miljoner) och protesterade: We Vape, We Vote! Plötsligt insåg man att det var inte var barn som gillade frukt eller bakelser utan vuxna som ville ha det i sin vape. hur skulle man göra med detta, det var möten utskott och förhör föreläsningar etc. Man slöt en kompromiss, att just de små Pod maskinerna som såldes överallt inte fick säljas med smak annan än tobak och mentol, medans de lite större maskinerna som inte var så lätta att komma över och gömma p.g.a prissättning storlek och specialistbutiker fick fortsätta säljas med de olika smakerna.  Så att e-juicens fruktsmaker skulle vara för att locka ungdomar kan vi slå ur hågen, det är bara läkemedels industrin som helst vill vara ensamma om smaksatt tuggummi med nikotin eller tobaksbolagen som vill låsa sina användare istället för att de skall lockas att byta till e-cigaretter.

Dock med Storbritanniens utträde ur EU så är det ovisst hur industrin kommer få fortsätta i EU då många länder inte har haft samma intresse i frågan som just Storbritannien detta tycker jag är synd då vape förtjänar att finnas som ett skademinimerings alternativ.