linus

Inget smakförbud för Sverige!

Vi vann! Smakförbudet föll! Men är det dags att poppa champagnen? Kanske inte.

Med majoritet så röstade oppositionen ner smakförbudet som regeringen hade lagt fram.

Efter allt slit från berörda företag, internationella läkar- och forskarförbund, användarföreningar och från er som som har lyckats sluta röka tack vare e-cigaretter. Efter alla lögner som regeringens politiker hävde ur sig i talarstolen. Efter alla protester, mail, telefonsamtal och allt engagemang över att få berätta hur hjälpsamt detta verktyg är.
Den långa kampen är äntligen vunnen.

Trots att denna enorma vinst för folkhälsan är en historisk sak, så verkar dock alla inte veta om det.
Åter, och åter igen så får vi höra från kunder och butiker att de har hört att "e-cigaretter blir olagliga efter 1a augusti", eller att "smaker kommer tas bort snart"
DETTA ÄR INTE SANT!
E-cigaretter kommer inte att bli olagliga, och smaker kommer inte att förbjudas. Men hur kommer det då sig att så många tror det? Vi har kunnat ringa in två anledningar:


1. Kommuner började informera om smakförbudet innan riksdagen ens hade röstat
Man blir lite förvånad över detta. En hel del kommuner runt omkring i Sverige började skicka ut brev till butiker för att informera om att smaker i e-cigaretter skulle bli olagligt den 1a augusti, långt innan riksdagen ens hade röstat om förslaget. Det går att ifrågasätta varför kommuner skulle vilja informera om att alla måste börja följa en lag, som inte ens finns ännu, och inte ens ser ut att komma till.

Nu röstades förslaget inte igenom. Förslaget blev ingen lag. Inget smakförbud kommer.
Och kommunerna som informerade om detta har alltså gett ut fel information.
Riktigt dåligt.

2. Nytt krav från Kemikalieinspektionen gällande nikotinprodukter
Fr.o.m. 1a juli så måste alla företag som hanterar "högt koncentrerade nikotinprodukter", alltså e-vätskor och engångs vape med över ca 15mg i nikotinstyrka, ha ett tillstånd från Länsstyrelsen för att få hantera dessa produkter. Denna information gick Kemikalieinspektionen ut med väldigt sent, och Länsstyrelsen har väldigt långa handläggningstider. Så många butiker slutade sälja just dessa produkter i väntan på att få sitt nya tillstånd beviljat.

Nu har Kemikalieinspektionen dock gått ut med att ingen tillsyn kommer ske under 2022, med tanke på att informationen inte nått ut i tid, och att handläggningstiden är så lång. Så länge en anmälan görs av försäljningsstället så kan smaksatta e-cigaretter fortsätta säljas som vanligt.


Så hör du att "e-cigaretter ska bli olagligt" eller "smaker får inte säljas" från någon, så vet du att det inte stämmer.